Laagfrequente straling - StralendVrij - Straling meten

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Laagfrequente straling

Elektrosmog

Door het gebruik van elektriciteit hebben we te maken met twee verschillende velden.
-De spanningsafhankelijke elektrische wisselvelden.
-De stromingsafhankelijke magnetische wisselvelden.

Enkele voorbeelden:
Hoogspanningsleiding veroorzaakt elektrische- en magnetische wisselvelden.
Adapters, opladers en trafo's veroorzaken grote magnetische wisselvelden.
Een wekkerradio staat de hele nacht vlakbij het hoofd en veroorzaakt elektrische- en magnetische wisselvelden.
Een bedlampje is 's nachts uit, maar veroorzaakt zolang de stekker in het stopcontact zit een elektrisch veld en staat meestal dicht bij het hoofd.
Een babyfoon staat meestal vlakbij de baby en veroorzaakt elektrische- en grote magnetische wisselvelden.
Inductiekookplaten zenden een breed spectrum aan frequenties uit.

Elektrische wisselvelden

Deze velden ontstaan door elektrische wisselstroom. In woningen is dat 230 Volt bij 50 HZ.
Ieder stopcontact, iedere verdeeldoos, alle snoeren en alle apparaten met een netaansluiting geven deze velden af, ook wanneer er geen stroom vloeit.
Gewoonlijk zullen deze velden niet erg groot zijn. Is de installatie niet juist uitgevoerd of is de woning niet goed geaard, dan kunnen deze velden meters, in plaats van centimeters groot worden.
Elektrische wisselvelden worden gemeten in V/m (Volt per meter) nemen snel in sterkte af en zijn makkelijk af te schermen


Magnetische wisselvelden

Magnetische wisselvelden ontstaan wanneer er stroom vloeit, dus wanneer apparaten ingeschakeld zijn en stroom verbruiken.
Ook hier zijn de velden normaal gesproken niet erg groot, maar nagenoeg alle apparaten met transformatoren hebben magnetische wisselvelden van enkele meters omvang.
Vooral hoogspanningsmasten veroorzaken grote magnetische velden. Wanneer een apparaat uitgeschakeld is, is ook het magnetisch veld weg.
Magnetische wisselvelden worden gemeten in nT (nano Tesla) nemen langzaam in sterkte af en zijn moeilijk af te schermen.

Statische-elektrische gelijkstroom velden

Statische-elektrische gelijkstroomvelden hebben geen frequentie, waardoor men ook wel van statische elektriciteit spreekt. Soms gebeurt het dat wanneer je een metalen voorwerp aanraakt, je een "tik" voelt, de stroom vloeit dan via het lichaam weg naar de aarde.
Dit wordt veroorzaakt doordat men langzaam oplaadt door synthetische materialen, vloerbedekking, kleding en schoenzolen.
Gebruik dus zoveel mogelijk natuurlijke materialen en draag het liefst leren schoenzolen zodat men goed geaard is.
Statische elektriciteit kan oplopen tot wel 30.000 Volt! Dit raakt u gewoonlijk kwijt door "'aarding", door contact met de aarde, of door een korte douche.
Staal kan opladen door elektromagnetische velden. Staal verwerkt in een bed in de vorm van een stalen bed, spiraalbodem of pocketveren in de matras is dus niet aan te raden.
Deze velden in het bed kunnen veroorzaken dat u minder goed slaapt. Juist 's nachts moet het lichaam ontladen zijn en kunnen aarden.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu